11.7.17

пълнозърнест галет с кайсии, мед и бърбън




И друг път съм споменавала, че галетът е едно от любимите ми печива.  Тук е във вариант с пълнозърнесто брашно и зехтин. Макар основата да няма познатата маслена топящо-трошлива текстура, резултатът е добра алтернатива на класическото тесто. Сезонът на кайсиите отмина, но пълнежът се получава още по-вкусен с праскови или нектарини. 





100 г бяло брашно
100 г био пълнозърнесто брашно
1-2 щипки сол
50 мл зехтин
50-70 мл ледена вода
40 г дребно нарязани лешници или орехи

350 г кайсии, нектарини или праскови
40 г смлени лешници или орехи
1 пакетче бурбонска ванилова захар
1 ч.л. мед
1 ч.л. бърбън
кафява захар за поръсване
1 яйце

В купа се смесват двата вида брашно, солта и дребно нарязаните ядки. Добавя се зехтина и се размесва с пръстите на ръцете до получаване на хомогенна маса на трохи. Добавя се от водата и за кратко се замесва до получаване на гладка топка. Сплесква се на диск, завива се с фолио и се оставя в хладилника за около 30 минути или докато стегне и е удобно за разточване. Плодовете се почистват от костилките и се нарязват на тънки резени. Разбъркват се с ваниловата захар и 1 с.л. от кафявата захар. Тестото се разточва върху поръсен с брашно лист хартия за печене на кръгла кора с дебелина 4-5 мм. В средата се разпределят смлените ядки. Отгоре ветрилообразно се нареждат плодовите резени. Краищата на галета се завиват, намазват се с разбито с малко вода яйце и всичко се поръсва обилно с кафява захар. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 35-45 минути или до образуване на златиста коричка. След като леко се охлади, плодовете се намазват с меда, ръзбъркан с алкохола.

2 коментара:

  1. Диди, изглежда прекрасно! Чудна идея за малко уиски в плънката :)
    И аз днес съм на галет, ама с праскови :)

    ОтговорИзтриване