13.1.17

свинско руло с наденица, ябълка и салвия




Винаги може да се разчита на добрите стари класики. 
След рулото, предизвикало  голям интерес, още една лесна и прощаваща импровизации рецепта, която 
безотказно дава чудесен резултат. Единствено условие е изходните продукти да са на ниво.


Руло от свинско контрафиле с наденица, ябълка и салвия
6-8 порции

1 бр. свинско контрафиле, 1.2 кг
200 - 250 г качествена сурова наденица или карначета
1 голяма ябълка сорт златна превъзходна
1 голяма глава лук
8-10 бр дребни глави лук
2-3 скилидки чесън
8-10 листа салвия, нарязани
20 г хлебни трохи
1с.л. зехтин
20 г масло
лимонов сок
400 мл домашен зеленчуков бульон
100 – 150 мл ябълков сайдер
2 с.л. брашно
морска сол и черен пипер

Необелените малки глави лук се разделят на половини и се подреждат в тава с отрязаната страна надолу. В дълбок тиган се загрява зехтина. Ситно нарязаният лук се сотира. Добавя се вътрешността на наденицата и се запържва леко. Отстраняват се от огъня и се прибавят ябълката, обелена и нарязана на малки кубчета, салвията, хлебните трохи, сол и пипер. Контрафилето се се разрязва и оформя като правоъгълник по метода „бътерфлаинг“ като се начуква леко. Подправя се със сол и черен пипер. Върху него се разпределя плънката, завива се на руло и се зъвързва с памучен конец. Така приготвено, рулото може да остане в хладилника до момента на печене. Намазва се със зехтин и се слага върху лука. Бульонът и ябълковият сайдер се разбъркват и част от тях се изсипва в тавата, докато покрие наполовина лука. Пече се 20 минути в загрята на 220 градуса фурна, след което температурата се намалява на 180 градуса и се пече още 40 минути или до готовност. От време на време месото се облива с бульона от печенето, като при нужда в тавата се долива още. Към края на печенето рулото се намазва с масло от горната страна. Готовото руло се изважда върху дъска, завива се с алуминиево фолио и се оставя 8-10 минути. Отстранява се повечето от отделената при печене мазнина, а полученият сос се събира заедно с останалия бульон и сайдер, като при нужда се долива още сайдер до количество от 500 мл. В използвания тиган се запържва брашното, добавя се бульона и се оставя да къкри докато се сгъсти. Подправя се със сол, пипер, лимонов сок и кубче масло. Месото се нарязва и сервира веднага, гарнирано с печения лук и соса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар